Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Απόκρυψη .txt δεδομένων με streams

Επειδή η ασφάλεια των δεδομένων που υπάρχουν στον υπολογιστή μας είναι πολύ σημαντική, καλό είναι να γνωρίζουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αποκρύψουμε δεδομένα χωρίς την βοήθεια κάποιου λογισμικού αλλά μόνο με αυτά που μας προσφέρουν τα windows.

Το NTFS σύστημα αρχείων προσφέρει τα λεγόμενα Alternate Data Streams τα οποία σου δίνουν την δυνατότητα να αποθηκεύσεις δεδομένα πίσω απο ένα όνομα αρχείου χρησιμοποιώντας ένα stream name. Αυτό το αρχείο δεν μπορεί να βρεθεί στους καταλόγους αρχείων των Windows και ο μόνος τρόπος για να αποκτήσεις πρόσβαση σε αυτό είναι το μυστικό κλειδί που βάζεις κατά την δημιουργία του,δηλαδή το όνομα του stream.

Επίδειξη πως να δημιουργήσετε ένα stream βρίσκεται στο πιο κάτω video:


Η εντολή που χρησιμοποιείται στο command prompt είναι :
notepad SomeFile.txt:Secret.txt
To SomeFile.txt είναι το αρχείο που φαίνεται στους καταλόγους των Windows ενώ ολόκληρο το όνομα
SomeFile.txt:Secret.txt είναι και ο "κωδικός" για την πρόσβαση στο αρχείο μέσω του cmd prompt.

Ο λόγος που προέκυψε αυτό το γεγονός μάθησης είναι πως έχω πολλά users και  passwords σε .txt  αρχεία τα οποία σαφώς είναι εκτεθιμένα σε όποιον έχει πρόσβαση στον ΗΥ μου.Πέραν των κλασικών προγραμμάτων που παρέχουν προστασία αρχείων(κλέιδωμα,απόκρυψη) διαπίστωσα πως και τα windows μας παρέχουν λειτουργείες τις οποίες δεν γνωρίζουμε καν! Διαβάζοντας ένα εγχειρίδιο για πράγματα τα οποία πρέπει να γνωρίζει κάποιος χρήστης των windows, ανακάλυψα αυτό εδώ, το οποίο για μένα είναι αρκετά χρήσιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου