Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Τι πραγματικά κάνει το Disk defragmentation

Πέρασε αρκετός καιρός απο τότε που έκανα τελευταία φορά τον υπολογιστή μου format, με αποτέλεσμα να σέρνεται λόγο υπερφόρτωσης στον σκληρό δίσκο. Έτσι αποφάσισα να χρησιμοποιήσω το Disk Defragmenter το οποίο γενικά κάνει μια αναδιοργάνωση των αρχείων που βρίσκονται σε αυτόν.
Πιο συγκεκριμένα, έστω ότι έχουμε την μνήμη του σκληρού δίσκου χωρισμένη σε bloks στην οποία έχουμε αποθηκευμένα δεδομένα και προγράμματα. Για να χρησιμοποιήσουμε ένα παράδειγμα, ας εξετάσουμε την πιο κάτω εικόνα.


Στην αρχική περίπτωση (1) έχουμε τα δεδομένα A,B,C,D,E και τον υπόλοιπο χώρο στην μνήμη μας ο οποίος είναι άδειος. Εάν το αρχείο Β διαγραφεί (2) , τότε ο χώρος τον οποίο κατείχε τώρα έχει σημειωθεί ώς άδειος. Μία ιδέα θα ήταν όλα τα αρχεία μετά το Β, να μετακινηθούν προς τα αριστερά ώστε να συμπληρωθεί ο καινός χώρος. Αυτό όμως θα ήταν πολύ επίπονο για τον υπολογιστή ο οποίος έχει να χειριστεί χιλιάδες αρχεία. Έτσι, αυτό που γίνεται είναι ο χώρος αυτός να συμπληρωθεί αργότερα με δεδομένα όπως το F και G (3)(4). Τι συμβαίνει όμως όταν το G δεν χωράει ολόκληρο αρχικά στον ελεύθερο χώρο ανάμεσα σε F και C; Ή ακόμα και αν χωράει, τι θα γίνει αν το G πρέπει να επεκταθεί; Λύση υπάρχει! (5) Ένα μέρος του θα τοποθετηθεί στον άδειο χώρο μετα το E το οποίο θα δεικτοδοτείται απο το πρώτο μέρος του G που βρίσκεται ανάμεσα σε F και C.

Μπορούμε να αντιληφθούμε οτι μετά απο εκατοντάδες διαγραφές και επεκτάσεις δεδομένων, ο δίσκος γεμίζει απο μικρά κομμάτια μνήμης τα οποία μένουν αχρησιμοποίητα όπως επίσης και απο αρχεία τα οποία είναι κατα κάποιο τρόπο κατανεμημένα στο δίσκο. Επειδή η κεφαλή ανάγνωσης του σκληρού πρέπει να ανιχνεύσει αυτά τα διάσπαρτα κομμάτια αρχείου, προκαλεί σχετικά μεγάλη καθυστέρηση. Αυτό που κάνει το Defragment είναι να αναδιοργανώσει τα αρχεία στον υπολογιστή ώστε όλα τα αρχεία να βρίσκονται ολόκληρα σε συνεχόμενο χώρο μνήμης. Αποτέλεσμα αυτού είναι ελαχιστοποίηση της κίνησης που κάνει η κεφαλή του σκληρού δίσκου ώστε να διαβάσει τα δεδομένα. Έτσι ο χρόνος φόρτωσης αρχείων,δεδομένων,προγραμμάτων απο τον σκληρό δίσκο ελαχιστοποιείται.

                                                                 (Before Defragment) 
                                           
                                                                    (After Defragment)





Αρκετοί απο εμάς γνωρίζουν εντελώς επιφανειακά οτι συγκεκριμένα εργαλεία μας περέχουν ένα αποτέλεσμα, χωρίς να έχουν συνειδητοποιήσει τον τρόπο ή καλύτερα τη λογική στην οποία στηρίζεται το εργαλείο αυτό για να δώσει τη λύση. Δηλάδη, για να αναφερθώ στο συγκεκριμένο παράδειγμα, ίσως κάποιοι να γνωρίζουν ότι κάνει τον υπολογιστή να λειτουργεί γρηγορότερα αλλά να μην γνωρίζουν γιατί συμβαίνει αυτό μετά το Disk Defragmentation. Είναι καλό, για εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούμε να γνωρίζουμε σε ένα βαθμό την λογική στην οποία στηρίζονται, γιατί έτσι αντιλαμβανόμαστε τουλάχιστο σε επιφανειακό επίπεδο πώς αξιοποιούνται τα hardware parts του υπολογιστή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου