Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

"Steganography " Απόκρυψη κειμένου σε εικόνα

Σε συζήτηση που είχα με ένα φίλο σχετικά με την ασφάλεια δεδομένων που υπάρχει, ή καλύτερα που δεν υπάρχει στο διαδίκτυο, λέγαμε διαφορους τρόπους με τους οποίους μπορείς να στείλεις σε κάποιο άτομο δεδομένα τα οποία να μην είναι προσβάσιμα απο τρίτο πρόσωπο. Σαφώς μπορείς να βάλεις τα δεδομένα σε ένα .rar αρχείο και να το κλειδώσεις με ένα κωδικό. Αυτό όμως ,εύκολα ή δύσκολα μπορεί να σπάσει.
Στα διάφορα που λέγαμε,  άκουσα για "Stenography". Είχα ξανακούσει την συγκεκριμένη λέξη αλλά δεν έμαθα ποτέ τι σήμαινε. Οταν επέστρεψα σπίτι το έψαξα λίγο περισσότερο.. Stenography είναι η απόκρυψη κειμένου (text), σε φωτογραφίες. Αυτό που την κάνει να διαφέρει απο άλλου είδους κρυπτογραφίας κατα τη γνώμη μου είναι ο αντιπερισπασμός. Αν κάποιος καταφέρει να υποκλέψει το αρχείο και δεί πως είναι απλά μια εικόνα, δεν θα καθίσει να ασχοληθεί περεταίρω!
Εχω βρεί ένα προγραμματάκι πολύ απλό στη χρήση το οποίο έχει την δυνατότητα να κάνει αυτού του είδους την κρυπτογραφία. Ονομάζεται  ImageHide και είναι freeware οπότε δοκιμάστε το ελεύθερα!

Ακολουθούν screenshots τα οποία δείχνουν την απλή λειτουργεία του.

1. Ανοίξτε το  ImageHide.exe και επιλέξτε Load Image.



2. Η εικόνα της επιλογής σας θα εμφανιστεί στο πρόγραμμα και κάτω απο αυτή μπορείτε να γράψετε το κείμενο το οποίο επιθυμείτε να κρυπτογραφηθεί μέσα σε αυτή.

  
3. Αφού το κάνετε,επιλέξτε Write Data ώστε το κείμενο να αποθηκευτεί. Κάτω αριστερά πρέπει να γράφει Data written to image OK!




4. Επιλέξτε Save Image και αποθηκεύστε το σαν .bpm ή .png



5. Εάν ανοίξετε το αρχείο που μόλις αποθηκεύσατε με το ImageHide και επιλέξετε Read Data, το κείμενο που αποθηκεύσατε θα εμφανιστεί!



Με τέτοια είκονα σίγουρα θα έχω κινήσει το ενδιαφέρον :) Πού να φανταστεί ο άλλος πως κρύβει μηνύματα!
Προυπόθεση για να μπορέσουν να επικοινωνήσουν 2 άτομα με τέτοιου είδους "μηνύματα" είναι να χρησιμοποιούν και οι 2 αυτό το προγραμματάκι.
 
Το μάθημα που πήρα ήταν να ψάχνω  περισσότερο πράγματα τα οποία ακούω και να μην τα προσπερνώ. Πολλές φορές λέμε δεν βαριέσε..κι όμως,πολλά είναι αυτά που μπορούμε να μάθουμε αν κάθε τι άγνωστο που ακούμε,το ψάχνουμε έστω και λίγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου