Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Uniform Server : Απλή και χρήσιμη εφαρμογή για local host server

Στα πλαίσια του μαθήματος Ανάπτυξη και Σχεδίαση Λογισμικού, ήρθα για πρώτη φορά αντιμέτωπος με το θέμα σχεδιασμού ιστοσελίδας. Για να μπορέσω να πάρω μια ιδέα για το πώς σχεδιάζεται μια ιστοσελίδα, βρήκα ένα βιβλίο σχετικό με την PhP γλώσσα, το οποίο ξεκίνησα να διαβάζω. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις για να ξεκινήσεις την διαδικασία δημιουργίας ιστοσελίδας, είναι η εγκατάσταση μιας εφαρμογής, η οποία βασικά δημιουργεί ένα εικονικό Server(Local Host), όπου θα είναι αποθηκευμένα τα .php αρχεία που αποτελούν τη συνολική εφαρμογή της ιστοσελίδας. Προσπάθησα να ακολουθήσω κατα βήμα τις οδηγίες για το πώς να εγκαταστήσω τα δύο απαιτούμενα προγράμματα, τον Apache Server και MySQL server. Για κακή μου τύχη, παρουσιάστηκαν κάποια προβλήματα τα οποία δεν σχολιάζονταν στις οδηγίες και δεν μπόρεσα να συνεχίσω. Αν και υπήρχε εναλλακτική εφαρμογή, επι μέρες προσπαθούσα να βρώ λύση στο πρόβλημα, αλλά τίποτα. Έτσι αναγκαστικά έπρεπε να ακολουθήσω την εναλλακτική επιλογή, η οποία αναφερόταν σε μια εφαρμογή, Uniform Server,η οποία παρείχε τόσο τον Apache όσο και τον MySQL server μαζί.
Είναι μια πολύ απλή εφαρμογή, η οποία εκτός των άλλων είναι και portable (δηλαδή δεν απαιτεί εγκατάσταση). Πιο κάτω παρουσιάζεται πως λειτουργεί και πώς πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο Uniform Server ώστε ένας "πρωτάρης" να ξεκινήσει να προγραματίζει την δική του ιστοσελίδα.

1. Επιλέξτε το UniController.exe 


2. Όπως βλέπετε, μπορείτε να επιλέξετε Start Apache,Start MySQL. Εναλλακτικά μπορείτε να επιλέξετε Start All ώστε να ενεργοποιηθούν και τα δύο. O Z Drive είναι ένας εικονικός δίσκος ο οποίος αναπαριστά το χώρο δεδομένων του εικονικού Server. Αφού επιλέξετε Start All ο Apache και MySQL Server θα ενεργοποιηθούν (τα κόκκινα τετραγωνάκια θα γίνουν πράσινα)


3. Στο My Computer θα διαπιστώσετε πως έχει δημιουργηθεί ο εικονικός Δισκος Ζ:/ .


4. Επιλέξτε τον Δίσκο Ζ και όπως θα δείτε μέσα υπάρχουν διάφορα αρχεία. Στο φάκελο " www "
μπορείτε να δημιουργήσετε ένα φάκελο με το όνομα του project σας (στην περίπτωση αυτή eCommerceProject) και να τοποθετήσετε μέσα σε αυτόν τα αρχεία .php που απαρτίζουν την ιστοσελίδα σας.



5. Στον browser που χρησιμοποιείτε(πχ Firefox)  δώστε την διεύθυνση http://localhost/project_name
όπου project_name είναι το όνομα φακέλου που περιέχει τα .php αρχεία. Στα Windows7, αντί localhost χρησιμοποιήστε το ip 127.0.0.1 . Δηλαδή, στην συγκεκριμένη περίπτωση
http://127.0.0.1/eCommerceProject/ . Αυτό, θα κατεβάσει απο τον Server το αρχείο
Z:/www/eCommerceProject/index.php και θα το εμφανίσει στον browser.



Υπάρχουν και είναι καλό να ψάχνουμε εφαρμογές οι οποίες μας παρέχουν ένα σύνολο απο λειτουργείες σε ένα πακέτο. Απο τη μια γίνεται εξοικονόμηση χρόνου όσο αφορά την εγκατάσταση πολλών εφαρμογών έναντι μιας, αλλά αποφεύγονται επίσης προβλήματα που παρουσιάζονται όταν αυτές οι εφαρμογές πρέπει να επικοινωνήσουν μεταξύ τους για να παράξουν το τελικό αποτέλεσμα. Διαφορετικές εκδόσεις προγραμμάτων μπορεί να παρουσιάσουν διαφορετικά προβλήματα, με αποτέλεσμα κάθε φορά να έρχεσε αντιμέτωπος με μια διαφορετική μέθοδο λύσης. Με τη χρήση τέτοιων εφαρμογών, συνήθως τέτοια προβλήματα δεν παρουσιάζονται.

1 σχόλιο: